Τα πάντα για το BRAIN FOOD: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Οι ανάγκες μας σε θερμίδες και θρεπτικά στοιχεία εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής, τον βαθμό άσκησης, την πνευματική εργασία, το πόσο καλά ή πρόχειρα διατρεφόμαστε και την εποχή. Την άνοιξη, που ο καιρός ανοίγει και κάνουμε περισσότερα, αθλούμαστε περισσότερο, περπατάμε περισσότερο, τολμάμε τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα, έχουμε ανάγκη από επαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικών στοιχείων που μας εξασφαλίζουν ενέργεια και τόνωση. Επιπλέον, αυτή την εποχή χρειαζόμαστε καλό ύπνο, ειδικά τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι που ετοιμάζονται για σχολικές ή πανεπιστημιακές εξετάσεις.

Η καλή λειτουργία του οργανισμού προϋποθέτει καλή εγκεφαλική λειτουργία, επιπλέον ενέργεια και έλεγχο του στρες με ήρεμο ύπνο. Δυστυχώς, δεν είναι πάντοτε στο χέρι μας να τρώμε σωστά κάθε μέρα ή να ζούμε σε ένα απαλλαγμένο από στρες περιβάλλον. Ειδικά το δεύτερο είναι από δύσκολο έως αδύνατο, καθώς οι πόλεις μας δεν είναι φιλικές στους πολίτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεγάλα προβλήματα του λεκανοπεδίου Αττικής, π.χ. το κυκλοφορικό, η έλλειψη πρασίνου κ.λπ. Έχουμε, λοιπόν, καθημερινά, τις πολυβιταμίνες και τα υπόλοιπα συμπληρώματα διατροφής συμμάχους για να τα βγάλουμε πέρα με μια απαιτητική καθημερινότητα.

Συμβουλές για μαθητές, αθλητές και εργαζόμενους

Αυτή την εποχή χρειαζόμαστε πρωτίστως brain food, δηλαδή τροφές που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως είναι τα ψάρια που συνδυάζουν πρωτεΐνη με φώσφορο και ω-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, πρέπει να υπερκαλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, όπως το σύμπλεγμα των βιταμινών B, o σίδηρος, το μαγνήσιο, ο χαλκός, το μαγγάνιο και η βιταμίνη D, η οποία συμμετέχει σε όλες τις οργανικές λειτουργίες.

Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο

Χρειαζόμαστε και τονωτικά συστατικά που υπάρχουν στις πολυβιταμίνες, π.χ. το εκχύλισμα του ginseng, του ginkgo biloba και άλλα συστατικά από super foods, όπως το cranberry και το goji berry. Τα συμπληρώματα που εστιάζουν στις βιταμίνες C και B βοηθούν και στον έλεγχο του στρες και στην επιδιόρθωση των ιστών του σώματος και των κυττάρων μας από τη φθορά που προκαλεί το οξειδωτικό στρες, το οποίο δεν οφείλεται μόνο στα τοξικά του περιβάλλοντος (ήλιος, ρύπανση) αλλά και σε εκείνες τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται πάντα στον οργανισμό μας ως υποπροϊόν των βιοχημικών οργανικών αντιδράσεων.

 

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τον τελευταίο καιρό για το αν οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, με ή χωρίς γεμάτο στομάχι. Οι καθηγητές Κλινικής Φαρμακολογίας συμφωνούν ότι τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα καλό είναι να μη λαμβάνονται ταυτόχρονα με το φαγητό ώστε να μην αλλάζει το περιβάλλον του στομάχου και να μην αλλάζει και το pH του. Οι βιταμίνες που περιέχουν τονωτικά στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται μέσα στην ημέρα και να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους το βράδυ, ώστε να μη διαταράσσεται ο ύπνος.

Το βράδυ, αντίθετα, λαμβάνονται τα συμπληρώματα διατροφής με μελατονίνη, που παίρνουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον ύπνο λόγω υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης και της αντιστροφής του μοτίβου ύπνου – εγρήγορσης, π.χ. πολλοί μαθητές ή φοιτητές διαβάζουν το βράδυ και κοιμούνται μέχρι αργά το πρωί. Ο καλός ύπνος σε σκοτεινό δωμάτιο, χωρίς μουσική, τηλεόραση ανοιχτή ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρεμβολής, για παράδειγμα ο ήχος του εισερχόμενου μηνύματος στο κινητό, διασφαλίζουν τη διατήρηση της υγείας, της ενέργειας και της ευεξίας μας σε αυτή την απαιτητική περίοδο που προηγείται του καλοκαιριού. 

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν δημιουργούν εθισμό, αλλά δεν πρέπει και να αποτελούν άλλοθι για να μην τρώμε σωστά και υγιεινά. Επιπλέον, ο ρόλος τους ακυρώνεται όταν κάνουμε καταχρήσεις. Πρέπει να απέχουμε από αλκοόλ και κάπνισμα, και να περιορίσουμε στο ελάχιστο την κατανάλωση junk food. Σημαντική είναι και η καλή ενυδάτωση, με το νερό να είναι το κατεξοχήν ενυδατικό υγρό για τον οργανισμό. 

2024-04-25T05:26:45Z dg43tfdfdgfd