Συνταγή για αργοψημένο αρνί με σκόρδο και θυμάρι που λιώνει στο στόμα

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για αργοψημένο αρνάκι και απολαύστε ένα πιάτο με κρέας που λιώνει στο στόμα σας. Χρειάζεται μόνο 15 λεπτά προετοιμασίας και ψήνεται για 7 ώρες στο φούρνο.

Υλικά

  • 1 μεγάλο μπούτι αρνιού περίπου 3kg
  • 4 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 8 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες αλλά ολόκληρες
  • 4 καρότα, αφήστε τα ολόκληρα αν είναι μικρά ή κόψτε τα κατά μήκος στη μέση
  • 300ml λευκό κρασί
  • 300ml ζωμός κρέατος (χρησιμοποιήστε όποιον έχετε)
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ (προαιρετικά) για το τέλος
  • Κλαδάκια θυμαριού, για το τέλος

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 120°C (στον αέρα). Βάλτε την πιο μεγάλη σας κατσαρόλα με καπάκι στην εστία και ψήστε μέχρι να ροδίσει το καρυκευμένο μπούτι αρνιού από όλες τις πλευρές – κάντε το πολύ σχολαστικά μέχρι να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα, γιατί δεν θα ροδίσει κατά το ψήσιμο (αν δεν το κάνετε τώρα, θα γίνει μπεζ). Αν κολλήσει το αρνί, προσθέστε λίγο λάδι. Αφήστε το να ροδίσει για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά και ανάψτε τον απορροφητήρα για να φύγει ο καπνός. Πετάξτε τυχόν λίπος που έχει μαζευτεί στον πάτο της κατσαρόλας.
  2. Προσθέστε τα λαχανικά, μετά το κρασί και το ζωμό. Αλατοπιπερώστε και αφήστε το να βράσει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και βάλτε την στο φούρνο. Ψήστε για 7 ώρες, γυρίζοντας το αρνί δύο φορές. Μετά από 5 ώρες, το κρέας θα έχει ψηθεί και θα κόβεται εύκολα.
  3. Δεν χρειάζεται να ξεκουράσετε το κρέας όταν το μαγειρεύετε με αυτόν τον τρόπο. Για να ολοκληρώσετε τη σάλτσα, μεταφέρετε το αρνί και τα λαχανικά σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Σουρώστε τη σάλτσα σε μια κανάτα και αφαιρέστε το λίπος με χαρτί κουζίνας. Ρίξτε τη σάλτσα σε ένα τηγάνι και βράστε δυνατά για να μειωθεί το υγρό κατά ένα τέταρτο. Τότε θα έχει γίνει πλούσιο και γευστικό. Προσαρμόστε τα καρυκεύματα, προσθέστε το κονιάκ αν θέλετε, και σερβίρετε το μαζί με το αρνί, το οποίο θα πρέπει να σερβιριστεί με κουτάλι, “a la cuillère” όπως λένε οι Γάλλοι.

2024-05-05T07:32:28Z dg43tfdfdgfd