Πτηνοτροφική Ιωαννίνων: Μπαίνει στα έτοιμα γεύματα με στόχο τις εξαγωγές

Στην κατηγορία των έτοιμων γευμάτων με βάση το αυγό, όπως βρασμένα αυγά και κατεψυγμένες ομελέτες, κατηγορία η οποία στο εξωτερικό σημειώνει εδώ και χρόνια επιτυχία ετοιμάζεται να εισέλθει η Πτηνοτροφική Ιωαννίνων, υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται οι εταιρείες Ηπειρώτικα Αυγά και Ovo Fresco ABEE. Τα εν λόγω προϊόντα θα εισέλθουν και στην ελληνική αγορά, καθώς αυξάνεται η τάση για έτοιμα γεύματα ή έτοιμα προς μαγείρεμα γεύματα, όμως ο στόχος είναι κυρίως οι εξαγωγές, με την εταιρεία να έχει ήδη παρουσία στις βαλκανικές χώρες και την Κύπρο.

Η παραγωγή των νέων προϊόντων αποτελεί μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας για την περίοδο 2015-2030, πρόγραμμα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για την εν λόγω περίοδο προγραμματίζεται η δημιουργία στο Καλπάκι Ιωαννίνων δεύτερης μονάδας εναλλακτικής εκτροφής (παραγωγής αυγών cage free) δυναμικότητας 200.000 ορνίθων, καθώς η εταιρεία έχει ως στόχο το 70% της παραγωγής φρέσκων αυγών να προέρχεται από cage free όρνιθες (όρνιθες που είναι μεν σε κλειστό χώρο, όχι ελευθέρας βοσκής δηλαδή, αλλά όχι μέσα σε κλουβιά) από 35% που είναι σήμερα. Σήμερα η εταιρεία έχει ήδη μια τέτοια μονάδα στο Καλπάκι, αποτελούμενη από 5 πτηνοτροφεία, δυναμικότητας 110.000 ορνίθων.

Επιπλέον προγραμματίζεται η δημιουργία νέων αποθηκευτικών και ψυκτικών χώρων, αλλά και η εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων (βρασμένα αυγά, κατεψυγμένες ομελέτες, σκόνη αυγού) στην Ovo Fresco. Σημειώνεται εδώ ότι με το σήμα Ηπειρώτικα Αυγά πωλούνται τα φρέσκα αυγά της Πτηνοτροφικής Ιωαννίνων, ενώ η Ovo Fresco είναι η εταιρεία που παράγει τα προϊόντα παστερίωσης (ασπράδι αυγού κ.α. κυρίως για χρήση στη ζαχαροπλαστική και στη βιομηχανία τροφίμων).

Φέτος ολοκληρώνεται το επενδυτικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2024, ύψους επίσης 15 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία εγκατέστησε σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούν τη ρομποτική τεχνολογία στη συλλογή και συσκευασία αυγών, εγκατέστησε φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 1 MW και ανανέωσε τον στόλο των οχημάτων της.

Η βασική εγκατάσταση της εταιρείας βρίσκεται στο Μπιζάνι Ιωαννίνων σε έκταση 40 στρεμμάτων που περιλαμβάνει 7 πτηνοτροφεία, τη μονάδα συσκευασίας των αυγών, τη μονάδα παστερίωσης της Ovo Fresco. Επίσης η εταιρεία διαθέτει ιδιόκτητο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών δυναμικότητας 50 τόνων ημερησίως, εφαρμόζοντας και προγράμματα συμβολαιακής καλλιέργειας καλαμποκιού. Τα ζωικά απόβλητα (κοπριά) επίσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού για αγροτική χρήση, ενώ και τα τσόφλια από τα αυγά που χρησιμοποιούνται για τα προϊόντα παστερίωσης αξιοποιούνται για την παραγωγή μαρμαρόσκονης για ζωοτροφές, καθώς η εν λόγω ουσία θεωρείται βασική πηγή ασβεστίου για τις κότες.

Το 2023 η εταιρεία, η οποία κατέχει τη δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά φρέσκων αυγών και την πρώτη σε προϊόντα παστερίωσης, έκανε τζίρο 23 εκατ. ευρώ.

2024-04-25T07:03:08Z dg43tfdfdgfd