Οι άνδρες που δεν απατούν ποτέ τις συντρόφους τους, συνήθως είχαν αυτές τις 8 εμπειρίες μεγαλώνοντας

Οι ειδικοί της ανθρώπινης ψυχολογίας, έχουν παρατηρήσει μία σχέση ανάμεσα στην τάση των ανδρών προς την απιστία και στις πρώιμες εμπειρίες της παιδικής και εφηβικής τους ηλικίας.

Ειδικότερα, έχουν παρατηρηθεί 8 συγκεκριμένες εμπειρίες κατά τη διάρκεια της ανατροφής ενός άντρα, οι οποίες συχνά σχετίζονται με την πίστη στις συντροφικές σχέσεις αργότερα στη ζωή του ανθρώπου.

Οι εμπειρίες αυτές, από την παρατήρηση και καταγραφή των δυναμικών της σχέσης των γονέων μέχρι την ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης, φαίνεται να διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση των στάσεων και των συμπεριφορών των ανθρώπων που είναι σταθερά πιστοί σύντροφοι στις σχέσεις τους.

Οι 8 κοινές εμπειρίες των ανθρώπων που είναι πιστοί στις σχέσεις τους

  • Ανατροφή με θετικά πρότυπα
  • Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
  • Ανοιχτή επικοινωνία κατά την παιδική ηλικία
  • Καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ευγένειας
  • Κατανόηση προσωπικών ορίων
  • Καλλιέργεια ψυχικής ανθεκτικότητας
  • Καλλιέργεια υγιούς αυτοεκτίμησης
  • Εκπαίδευση σχετικά με τον σεβασμό και τη συναίνεση

Ανατροφή με θετικά πρότυπα

Οι άνδρες που είναι πιστοί στις σχέσεις τους, κατά κανόνα, έχουν το προνόμιο να έχουν ανατραφεί σε περιβάλλον με υγιείς σχέσεις και θετικά πρότυπα. Θετικά πρότυπα σημαίνει ανατροφή σε ένα υγιές περιβάλλον με σεβασμό και αφοσίωση ανάμεσα στους γονείς ή τους κύριους φροντιστές του ατόμου.

Η εμπειρία αυτή της πρώιμης ζωής, παραμένει ανεξίτηλη και συνοδεύει ως πρότυπο, τις μεταγενέστερες σχέσεις του ανθρώπου. Τα παιδιά άλλωστε, μαθαίνουν και μέσω της μίμησης. Όταν στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, βιώνουν την αγάπη, τον σεβασμό και την αφοσίωση, τις ίδιες συμπεριφορές  θα υιοθετήσουν και στις σχέσεις που θ’ αναπτύξουν στην ενήλικη ζωή τους.

Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης

Ακόμη μία σημαντική εμπειρία που σχετίζεται άμεσα με την αφοσίωση και την πίστη στις συντροφικές σχέσεις, είναι η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης κατά την πρώιμη, παιδική ηλικία.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αφορά την επίγνωση και την κατανόηση των συναισθημάτων του ίδιου του ατόμου, καθώς και των άλλων ανθρώπων και, κατά συνέπεια, την ικανότητα της συναισθηματικής αυτό-ρύθμισης και του ελέγχου της συμπεριφοράς. Η δεξιότητα αυτή επεκτείνεται και ευνοεί τόσο τις διαπροσωπικές, όσο και τις στενές, συντροφικές σχέσεις.

Άνθρωποι, άνδρες ιδιαίτερα, οι οποίοι μεγαλώνουν από ανθρώπους με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, μαθαίνουν να εναρμονίζονται με  τα συναισθήματα της συντρόφου τους. Είναι σε θέση να καταλαβαίνουν την επίδραση των ενεργειών τους στον ψυχισμό της συντρόφου τους, και έτσι καλλιεργούν μία βαθιά αίσθηση συναισθηματικής επίγνωσης, ασφάλειας και φυσικά υπευθυνότητας στις συντροφικές τους σχέσεις.

Ανοιχτή επικοινωνία κατά την παιδική ηλικία

Η ανοιχτή επικοινωνία κατά την ανατροφή, θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων κατά την ενήλικη ζωή, όπου οι άνδρες παραμένουν πιστοί και αφοσιωμένοι στη σύντροφό τους. Σε περιβάλλον ανοιχτής επικοινωνίας, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζουν τις σκέψεις τα συναισθήματά τους, χωρίς φόβο.

Η συνήθεια αυτή, της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας, παγιώνεται για  ολόκληρη τη ζωή τους. Ως ενήλικες, τα παιδιά που μεγάλωσαν σε περιβάλλον υγιούς και ανοιχτής επικοινωνίας, γνωρίζουν πως να καλλιεργούν υγιείς συντροφικές σχέσεις. Γνωρίζουν επίσης, πως να εξωτερικεύουν τα ζητήματά τους, χωρίς να καταφεύγουν σε ύπουλες συμπεριφορές  ή έμμεσους, πλάγιους τρόπους εκδίκησης. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να δημιουργούν υγιείς δυναμικές στις σχέσεις τους, κάτι που συμπεριλαμβάνει και την ακλόνητη αφοσίωσή τους.

Καλλιέργεια ενσυναίσθησης και ευγένειας

Η ενσυναίσθηση και η ευγένεια, αποτελούν δύο σημαντικές αρετές που επηρεάζουν τον βαθμό της αφοσίωσης ενός άνδρα στη σχέση και τη σύντροφό του.

Άνδρες που έχουν μεγαλώσει σε οικογένειες όπου υπήρχε ενσυναίσθηση και ευγένεια, αντιλαμβάνονται τον συναισθηματικό αντίκτυπο της απιστίας και, ως εκ τούτου, είναι μάλλον απίθανο ν’ απιστήσουν και να υποβάλουν τη σύντροφό τους στην ταπεινωτική αυτή εμπειρία. Απαιτείται ενσυναίσθηση προκειμένου κάποιος ν’ αντιμετωπίζει τη σύντροφό του με σεβασμό και φροντίδα. Η προστατευτική τους φύση, μεταφράζεται σε πίστη και αφοσίωση στη συντροφική σχέση.

Κατανόηση προσωπικών ορίων

Μία ακόμη κοινά παρατηρούμενη εμπειρία όσων ανδρών είναι πιστοί στις σχέσεις τους, είναι ο σεβασμός τους στα προσωπικά όρια. Η ικανότητα αυτή καλλιεργείται άλλωστε, από την οικογένεια και έχει να κάνει με τον σεβασμό της ιδιωτικότητας και του προσωπικού χώρου. Ένας άνδρας με αντίληψη των προσωπικών ορίων, μπορεί να καταλάβει την ουσιαστική έννοια της απιστίας και απέχει από αυτή, σε όλες τις πιθανές μορφές της.

Καλλιέργεια ψυχικής ανθεκτικότητας

Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι θεμέλιος λίθος κάθε υγιούς σχέσης, αναγκαία για τις σχέσεις που τις χαρακτηρίζει η πίστη και η αφοσίωση και αναπτύσσεται νωρίς στη ζωή, κατά την παιδική ηλικία. Ψυχική ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα του ανθρώπου να επανέρχεται μετά από ατυχίες και αποτυχίες, με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια.

Άνδρες οι οποίοι έχουν καλλιεργήσει την ανθεκτικότητα, παραμένουν πιστοί στις σχέσεις τους και δεν εγκαταλείπουν στις αντιξοότητες. Αντίθετα, αντιμετωπίζουν απευθείας τις συγκρούσεις, γνωρίζοντας ότι κάθε σχέση περνά τις δυσκολίες της. Είναι ωστόσο αφοσιωμένοι στη σύντροφό τους και δεν τρέχουν σε άλλες αγκαλιές μόλις προκύψουν τα δύσκολα.

Καλλιέργεια υγιούς αυτοεκτίμησης

H υγιής αυτοεκτίμηση, αποτελεί ακόμη ένα κοινώς παρατηρούμενο χαρακτηριστικό όσων ανδρών είναι πιστοί και σέβονται τις συντροφικές σχέσεις τους. Αυτό παρατηρείται καθώς, οι άνδρες που είναι πιστοί, έχουν μάθει να εκτιμούν τον εαυτό τους, να γνωρίζουν την αξία τους, ώστε να μην έχουν ανάγκη από διαρκή εξωτερική επιβεβαίωση. Η αυτάρκεια και ο αυτοσεβασμός μαθαίνονται στην παιδική ηλικία και μας συνοδεύουν μία ζωή. Με ακλόνητη την αίσθηση της προσωπικής τους αξίας, οι άνδρες συνήθως παραμένουν  πιστοί στις συντροφικές τους σχέσεις.

Εκπαίδευση σχετικά με τον σεβασμό και τη συναίνεση

Οι άνθρωποι που είναι πιστοί στις σχέσεις τους έχουν μάθει να σέβονται και αναγνωρίζουν τη σημασία της συναίνεσης. Η αξία του σεβασμού και της συναίνεσης ξεκινά από την παιδική ηλικία και διαπλάθει τη δυνατότητα του ανθρώπου να βλέπει τον σύντροφό του με σεβασμό, αλλά και γενικά όλες τις σχέσεις της ζωής του.

Η εκπαίδευση πάνω σε ζητήματα σεβασμού και συναίνεσης, κάνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η απιστία δεν είναι μόνο προδοσία, αλλά ακύρωση των συναισθημάτων και της εμπιστοσύνης των ανθρώπων. Η πολύτιμη εκπαίδευση των παιδιών σ’ αυτά τα ζητήματα διαμορφώνει το υπόβαθρο για ειλικρινείς και ουσιαστικές συντροφικές σχέσεις.

Τελικές σκέψεις

Οι άνθρωποι είμαστε μοναδικοί και οι εμπειρίες που μας διαμορφώνουν είναι υποκειμενικές και ιδιαίτερες. Η αναγνώριση της επίδρασης της παιδικής ηλικίας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μας βοηθά ουσιαστικά στην κατανόηση των συντροφικών σχέσεων.

Αν είστε γονείς, μπορείτε ν’ αξιοποιήσετε τη γνώση αυτή προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος που θα προάγει τις υγιείς σχέσεις του παιδιού και όπου θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας. Η διά βίου μάθηση και η αυτοβελτίωση, είναι θεμελιακές για την ανάπτυξη και την πρόοδο των ανθρώπων τόσο γενικά, όσο και ειδικά, στις συντροφικές τους σχέσεις. Μέσα από την κατανόηση του εαυτού και των άλλων, θα χτίζουμε πάντα πιο δυνατές και υγιείς συντροφικές σχέσεις. Μη σταματάτε να εξερευνάτε, να μαθαίνετε και να εξελίσσεστε.

2024-05-07T18:11:08Z dg43tfdfdgfd