Βουδαπέστη: Η λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε - Και τι να αποφύγετε

Είναι αναμφισβήτητα μια πόλη που πάντα προτιμούσαν οι Έλληνες για τις διακοπές τους στο εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Η Βουδαπέστη, η θρυλική πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, με τις κομψές λεωφόρους και τα παγκοσμίου φήμης ιαματικά λουτρά καλωσορίζουν ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο – ωστόσο ορισμένες πτυχές της περιήγησης στην πόλη δεν είναι και οι πιο φιλικές προς τους επισκέπτες.

Πάνω κάτω πρέπει να προσέχουμε πράγματα που αφορούν σε όλες σχεδόν τις πόλεις του κόσμου και έχουν σχέση με τις μετακινήσεις μας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, κ.ά. Ευτυχώς, η ουγγρική πρωτεύουσα είναι ένα ασφαλές μέρος για τους ταξιδιώτες και μπορείτε εύκολα να αποφύγετε αυτά τις «κακοτοπιές» με λίγο προγραμματισμό και ακολουθώντας τη λίστα που δημιούργησαν οι συντάκτες του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού LonelyPlanet, με πράγματα που πρέπει να κάνετε –και πράγματα που πρέπει να αποφύγετε– όταν επισκέπτεστε τη Βουδαπέστη.

1. Μάθετε μερικές λέξεις στα ουγγρικά πριν φτάσετε

Το να ξέρεις πώς να λες «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στα ουγγρικά αρέσει πολύ στους ντόπιους. Πριν από το ταξίδι σας, μπείτε στο διαδίκτυο ή αγοράστε ένα βιβλίο φράσεων και μάθετε τα βασικά αυτής της ιδιότυπης γλώσσας, όπως «γεια» και «cheers». Μια πολύ σημαντική συμβουλή: βεβαιωθείτε ότι δίνετε σωστή έμφαση στο “é” στο “egészségedre” (“egg-ees- sheeg -ed-re”) και μην πείτε κατά λάθος “egészsegedre” (“egg-ess- shegg -ed-re»). Το πρώτο σημαίνει «στην υγειά σας», αλλά το άλλο «για ολόκληρο τον κώλο σας».

2. Ετοιμαστείτε για την πισίνα

Η βουτιά στα ιαματικά λουτρά της Βουδαπέστης είναι μια από τις πιο πολύτιμες εμπειρίες της πόλης, γι’ αυτό ετοιμάστε τα πράγματά σας για κολύμπι, όπως ένα ζευγάρι σαγιονάρες ή σανδάλια πισίνας και μια πετσέτα θαλάσσης. Μπορείτε να νοικιάσετε μια πετσέτα, αλλά να είστε έτοιμοι να πληρώσετε έως και 5000 HUF (περίπου 15 ευρώ).

3. Φοράτε σκουφάκι κολύμβησης στις πισίνες ιαματικών λουτρών

Μπορείτε να μπείτε στις πισίνες με τα ιαματικά λουτρά μόνο εάν φοράτε σκουφάκι κολύμβησης, ένας κανόνας που ισχύει για να αποτρέψετε τις αδέσποτες τρίχες από το να φράξουν την αποχέτευση της πισίνας. Πολλά λουτρά πωλούν σκουφάκια κολύμβησης στα εκδοτήρια εισιτηρίων για έως και 2000 HUF. Σημειώστε ότι αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για τα ίδια τα ιαματικά λουτρά, μόνο για τις πισίνες που βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις.

4. Φέρτε μια ομπρέλα

Καλό είναι να πάρετε μαζί σας μια ομπρέλα στη Βουδαπέστη, ακόμα και το καλοκαίρι. Η πόλη μπορεί να έχει ξαφνικές έντονες βροχοπτώσεις, ειδικά τους θερμότερους μήνες.

5. Πάρτε μαζί άνετα παπούτσια για περπάτημα

Δεδομένου ότι η Βουδαπέστη είναι μια πόλη με καλή πρόσβαση για περπάτημα, θα είστε όρθιοι όλη μέρα. Πάρτε μαζί σας παπούτσια που θα νιώθετε άνετα να φοράτε για ώρες ενώ είστε έξω για εξερεύνηση της πόλης.

6. Κλείστε εκ των προτέρων εισιτήρια για δημοφιλή μουσεία

Εάν επισκέπτεστε τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, ειδικά το καλοκαίρι ή γύρω από τα Χριστούγεννα, ή αν θέλετε να δείτε μια εποχική έκθεση, μπορείτε να παραλείψετε τις μεγάλες ουρές κάνοντας κράτηση εισιτηρίων εκ των προτέρων. Ορισμένοι δημοφιλείς ιστότοποι έχουν εισαγάγει περιορισμούς στους αριθμούς, επομένως είναι χρήσιμο να προγραμματίζετε εκ των προτέρων και να διασφαλίζετε ότι μπορείτε να επισκεφτείτε αυτό που θέλετε. Εάν αγοράσετε ένα εισιτήριο πριν φτάσετε, κατεβάστε το στο τηλέφωνό σας, δείξτε τον κωδικό QR και μπείτε αμέσως χωρίς να περιμένετε.

7. Πάρτε φιορίνια, όχι ευρώ

Αν και η Ουγγαρία χρησιμοποιεί το φιορίνι ως νόμισμά της, ορισμένα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα θα δέχονται ευρώ, δίνοντας ρέστα σε φιορίνια. Δεδομένου ότι τα καταστήματα μπορεί να είναι απρόθυμα να δεχτούν μεγάλους λογαριασμούς (όπως 20.000 HUF), προσπαθήστε να κάνετε ανάληψη μικρότερα ποσά  από τα ΑΤΜ.

8. Κατεβάστε εφαρμογές ταξί και μεταφορών

Για να περιηγηθείτε στην πόλη με ταξί η δημόσιο μέσο, κατεβάστε την εφαρμογή BKK (https://bkk.hu/en/), που εκδίδεται από το επίσημο πρακτορείο δημόσιων συγκοινωνιών της πόλης ή το CityMapper (https://citymapper.com/budapest?lang=en). Για τα ταξί, αποκτήστε μια εφαρμογή ταξί όπως το Bolt. Σημειώστε ότι η Uber δεν είναι πλέον διαθέσιμη στην Ουγγαρία. Προσπαθήστε να μην παίρνετε ταξί από το δρόμο.

9. Επικυρώστε το εισιτήριό σας για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων για τις δημόσιες συγκοινωνίες της Βουδαπέστης μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους τουρίστες. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο πριν μπείτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να το επικυρώσετε κατά την επιβίβαση και να το διατηρήσετε μέχρι το τέλος του ταξιδιού σας. Οι περισσότερες στάσεις του τραμ και του μετρό διαθέτουν μηχανήματα όπου μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια. Στο λεωφορείο, μπορείτε να τα αγοράσετε από τον οδηγό. Βεβαιωθείτε ότι το εισιτήριό σας έχει ημερομηνία, χρονική σήμανση ή τρύπες – αυτά σημαίνουν ότι είναι επικυρωμένο και ότι είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να πιαστείτε από έναν επιθεωρητή εισιτηρίων και να σας χρεώσει ένα βαρύ πρόστιμο.

10. Φιλοδώρημα στα εστιατόρια

Ορισμένα εστιατόρια περιλαμβάνουν μια χρέωση υπηρεσιών στον λογαριασμό, επομένως είναι καλή ιδέα να ρωτήσετε εάν περιλαμβάνεται κατά την πληρωμή (συνήθως εμφανίζεται στο λογαριασμό ως szerviz ). Αν όχι, συνηθίζεται να δίνεται φιλοδώρημα γύρω στο 10%. Οι Ούγγροι συχνά συγκεντρώνουν τον λογαριασμό και λένε στον πελάτη πόσα θέλουν να πληρώσουν, συμπεριλαμβανομένων των φιλοδωρημάτων.

11. Μην τσουγκρίζετε τα ποτήρια της μπύρας σας με τους Ούγγρους

Οι Ούγγροι δεν λένε «cheers» με μπύρες – ή τουλάχιστον δεν το λένε τα τελευταία 150 χρόνια. Όταν η Αψβούργος Αυστρία νίκησε την Ουγγαρία στην επανάσταση του 1848, οι Αυστριακοί στη Βιέννη γιόρτασαν την ήττα τσουγκρίζοντας μπύρες. Ως μορφή διαμαρτυρίας, οι Ούγγροι ορκίστηκαν να μην κάνουν ποτέ το ίδιο – και έκτοτε δεν έχουν σηκώσει τα ποτήρια μπύρας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιοι πιο νέοι αψηφούν σήμερα αυτόν τον κανόνα, οπότε αν είστε παρέα με Ούγγρους που πίνουν μπύρα, ακολουθήστε το παράδειγμα τους.

Σημειώστε ότι αυτός ο κανόνας δεν ισχύει για ποτά όπως το κρασί ή το pálinka (τοπικό κονιάκ φρούτων). Οι Ούγγροι θεωρούν ακόμη και αγένεια να μην κοιτούν τον άλλον στα μάτια όταν σηκώνουν ένα ποτήρι, που περιέχει οτιδήποτε άλλο εκτός από μπύρα.

12. Μη χαμογελάτε πολύ

Οι Ούγγροι δεν είναι οι πιο χαμογελαστοί άνθρωποι και το χαμόγελο σε αγνώστους ή όταν βρίσκεστε έξω, είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένο στην ουγγρική κουλτούρα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα. Το να περπατάτε πάντα με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη σας, πιθανότατα θα καταστήσει σαφές στους ντόπιους ότι δεν είστε ένας από αυτούς. Δεν είναι κακό να χαμογελάς – αλλά μπορεί απλώς να προσελκύσεις κάποιον που προσπαθεί να σου πουλήσει μια εκδρομή με λεωφορείο.

13. Χαιρετίστε το προσωπικό όταν μπαίνετε σε ένα κατάστημα

Αν πάτε σε ένα μικρό κατάστημα, είναι ευγενικό να πείτε « Jó napot » («καλημέρα»).

14. Προσέξτε την απάτη στα μπαρ της Βουδαπέστης

Δυστυχώς, ένας από τους κύριους κινδύνους κατά την επίσκεψη στη Βουδαπέστη είναι να ξεγελαστείτε – και υπάρχει μια επαναλαμβανόμενη απάτη που είναι μια ιστορία τόσο παλιά όσο ο χρόνος. Οι άντρες ταξιδιώτες προσεγγίζονται συχνά από ελκυστικές, φιλικές νεαρές γυναίκες που τους προσκαλούν σε ένα μπαρ. Μόλις μπουν μέσα, στους άνδρες παρουσιάζεται ένας τεράστιος λογαριασμός, μαζί με απειλές ότι θα καλέσουν την αστυνομία εάν δεν πληρώσουν. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Προσπαθήστε να αντισταθείτε σε όποιες γυναίκες σας πλησιάζουν – ή τουλάχιστον αποφύγετε οποιαδήποτε μπάρα προτείνουν.

15. Λάβετε προφυλάξεις με τα υπάρχοντά σας

Οι πορτοφολάδες είναι συνηθισμένοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ώρες αιχμής και σε πολυσύχναστες, τουριστικές περιοχές. Φυλάξτε τα υπάρχοντά σας σε ασφαλές μέρος και μην βάζετε το πορτοφόλι ή το τηλέφωνό σας στην τσέπη σας.

16. Μετά τα μεσάνυχτα, πάρτε ταξί πίσω στα καταλύματά σας

Το κέντρο της πόλης της Βουδαπέστης (ειδικά η Περιφέρεια VII) έχει έντονη νυχτερινή ζωή και οι κεντρικές συνοικίες εντός της Grand Boulevard είναι ασφαλείς μετά τα μεσάνυχτα. Εάν μένετε σε εξωτερικές γειτονιές της Βουδαπέστης, ωστόσο – όπως οι Περιφέρειες VIII ή IX, πέρα ​​από τη Grand Boulevard – είναι ασφαλέστερο να πάρετε ταξί για να επιστρέψετε στο ξενοδοχείο σας, εάν είναι αργά τη νύχτα.

17. Να είστε ενήμεροι για τους πρόσφατους νόμους LGBTIQ+

Η Ουγγαρία κερδίζει κακή φήμη με τους ταξιδιώτες LGBTIQ+ λόγω των νόμων που θεσπίστηκαν πρόσφατα, όπως αυτός που καθιστά αδύνατο για τα τρανς άτομα να αλλάξουν νόμιμα το φύλο τους. Τα καλά νέα είναι ότι η Βουδαπέστη είναι πιο φιλελεύθερη, ειδικά αν μένετε στο κέντρο της πόλης. Ένας ζωντανός πληθυσμός προοδευτικών ακτιβιστών συνεχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα LGBTQI+ στην Ουγγαρία και το Pride γίνεται μεγαλύτερο κάθε χρόνο, με χιλιάδες να συμμετέχουν. Θα βρείτε πολλά μέρη που υποδέχονται LGBTQI+ επισκέπτες.

2024-05-07T04:21:05Z dg43tfdfdgfd