5 πράγματα που έκανα στο Λύκειο και κατάλαβα πως ήταν λάθος

Κάνοντας αναδρομή προς τα πίσω στα χρόνια του σχολείου δύο πράγματα θυμάμαι έντονα: Βιβλία, αμέτρητες ώρες σχολείου, φροντιστηρίου, διαβάσματος, αλλά και το έξω, μας άρεσε να βγαίνουμε. Τα καλοκαίρια δε θυμάμαι ούτε ένα βράδυ που να μην βγήκαμε και να ήθελες , δηλαδή ήταν περίεργο να μένεις σπίτι. Εκτός από το καλοκαίρι πριν τις Πανελλήνιες, εκεί σταμάτησαν τα πολλά-πολλά.

Βέβαια, μιλάω από την οπτική ενός ανθρώπου που μεγάλωσε στην Κρήτη -Ρέθυμνο- βεβαίως, βεβαίως και που όπως και να το κάνουμε θα είχε σίγουρα διαφορές στη ζωη της, από της αντίστοιχης έφηβης που μεγάλωσε κάπου στην Αθήνα. Όπως και να έχει όμως είναι εκείνη η ηλικία που ξεκινάς να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου καλύτερα. Άρχισα, λοιπόν, να σκέφτομαι τι έκανα τότε που δεν θα έκανα σήμερα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως είναι κατάλληλη φάση για να αρχίσεις να καταλαβαίνεις τι σου αρέσει και τι όχι.

Τελικά, οι φιλίες μας από το σχολείο μένουν;

1. Ρούχα

Είναι η φάση εκείνη που ξεκινά να σε απασχολεί η εμφάνιση και πολλές φορές αυτό συνοδεύεται και από λανθασμένες επιλογές και συμβουλές. Δεν χρειάζεται να φοράς κάτι συγκεκριμένο για να αρέσεις, αρκεί να αρέσεις εσύ στον εαυτό σου. Και η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που φαίνεται.

2. Φιλίες

Αγαπάμε τους φίλους και μας αγαπάνε και αυτοί, όμως αν δεν συμβαίνει αυτό ή εστώ αν αισθάνομαι ότι είμαι με ανθρώπους που δεν μου αρέσει η παρέα τους δεν θα πιέσω τον εαυτό μου για να μείνω. Κοινώς, καλύτερα στο σπίτι μου μόνη μου παρά με ανθρώπους που δεν τα βρίσκω. Έξω βγαίνουμε για να διασκεδάσουμε και όχι για να προβληματιζόμαστε.

«Μακάρι να πήγαινα ακόμα σχολείο»: Πόσο ισχύει η αγαπημένη ατάκα των γονιών μας;

3. Έρωτας

Είσαι μόλις δεκαεφτά και μπορεί να νομίζεις πως ο τύπος, βάλε συμμαθητής είναι ο έρωτας της ζωής σου, όμως θα υπάρξουν και επόμενοι. Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν παρατάμε τους στόχους μας για μία κακή επιλογή στα ερωτικά. Έπαιζε πολύ αυτό το σενάριο στη δική μου εφηβεία στις φίλες μου. Αξιολόγουμε πλέον, πόσο αξίζει και αν αξίζει να αλλάξουμε χίλια πράγματα -αρκεί όμως να το έχει κερδίσει με τη συμπεριφορά του. Το καταλαβαίνεις στην πορεία των χρόνων, όταν είσαι όντως με κάποιον που θέλει το καλό σου.

4. Απόψεις των άλλων

Λοιπόν, υπάρχουν καθηγητές στο Λύκειο κάποιοι από αυτούς θα είναι καλοί και κάποιοι πικρόχολοι. Κατάλαβα, πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον σου, αρκεί να μην σταματάς να προσπαθείς και κάποια στιγμή θα γίνουν όλα. Έχει πάψει να με ενδιαφέρει η γνώμη όποιου την εκφράζει κακοπροαίρετα. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις για κανέναν και όλα θα τα δείξει η πορεία.

5. Οικογένεια

Δεν είναι ότι η οικογένειά μας τα κάνει όλα σωστά ή ότι όλες οι οικογένειες δίνουν απεριόριστη αγάπη στα παιδιά τους, όμως στην περίπτωση που ξέρεις -όσο νευριασμένος και να είσαι- πως η οικογένεια σου σε νοιάζεται πραγματικά, δεν είναι κακό να ακούς και λίγο. Είναι εκείνοι που θα πονέσουν και θα χαρούν πραγματικά με τα επιτεύγματά σου. Και κάποιοι λίγοι φίλοι στην πορεία, όμως όλοι οι άλλοι είναι περαστικοί.

2024-05-07T04:50:57Z dg43tfdfdgfd